Опасност от спиране на плащанията по пенсии и заплати обаче

...
 
 
Опасност от спиране на плащанията по пенсии и заплати обаче
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Няма опасност да спре изплащането на пенсии и заплати

 

 

„ Опасност от прекъсване на заплащанията по пенсии и заплати обаче няма. Ситуацията в действителност е неповторима, подобен проблем досега не сме имали “, в това е категоричен  членът на фискалния съвет и някогашен зам. финансов министър Любомир Дацов, представен от 24 часа.

Коментарът му идва, откакто по-рано през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че в случай че идната седмица няма държавно управление,държавата няма да може да си заплаща даже заплатите и пенсиите.

Според Любомир Дацов, законът за обществените финанси дава благоприятни условия да не стопират заплащанията. Според член 87 от него, в случай че няма признат бюджет, кабинетът може да изиска бланкетно позволение от Народното събрание да продължи да събира доходи и да прави разноски и прехвърляния. А също и за вдишване на нов дълг, в случай че към този момент е надхвърлен лимитът по предходния бюджет. В тримесечния период, в който няма признат нов бюджет, не се включва времето, през което няма определено Народно заседание. Същият закон не разрешава за времето на деяние на остарелия, на всички бюджетни организации трупането на нови отговорности за разноски.

Освен това, отново съгласно закона за обществените финанси, пенсиите и заплатите са избрани като приоритет номер едно за заплащане, което значи, че могат да бъдат пренасочвани и спирани всички други заплащания, включително финансови, с цел да бъдат поети те.

Етикети: бюджетДацовпенсии Сподели
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР